Talent Innovation Group bestaat uit ervaren ondernemers en bedrijfsmensen die gespecialiseerd zijn op het gebied van innovatie en vernieuwing. Op deze blog geven wij u een kijkje achter de schermen, zodat u kunt zien waar TIG momenteel mee bezig is. De komende weken zullen wij aan de hand van opdrachtgever Hogeschool Utrecht, een innovatieplan schrijven. Hoe wij tot dit plan komen zal allemaal op het blog te lezen zijn. Verder bezoeken wij wekelijks een masterclass waarover wij meerdere reviews zullen schrijven en gaan we proberen om via deze blog discussies op te zetten over innovatie. Wij hopen natuurlijk ook dat u zult reageren op ons werk.

Wij wensen jullie veel plezier op deze blog!

dinsdag 7 juni 2011

Promotiefilmpje Comfort literatuur

Om het idee van comfort literatuur kracht bij te zetten, hebben wij bij TIG een filmpje gemaakt om het idee te promoten.

Het filmpje: Comfort literatuur
Het canvas model: Canvas

Financieel plaatje comfort literatuur

Nu we het beste idee hebben gekozen, is het natuurlijk belangrijk dat we de financiele haalbaarheid van het product gaan controleren. In deze berekeningen hebben we rekening gehouden met het slechtste en het beste scenario.

De link: financieel plaatje

Masterclass Trendwatching

Afgelopen week zijn we naar een speciale masterclass geweest, waarin trendwatching het onderwerp was. Een hele lange masterclass waarin wel meer dan honderd dia's voorbij kwamen. Maar wel erg leuk om mee te maken.

De link: Masterclass trendwatching

dinsdag 31 mei 2011

Artikel juridische beperking

Rechtszaak om Bluetooth patent

Dit artikel gaat over het canadese bedrijf Wi-lan die een rechtzaak aanspand tegen 19 computer en telefoonbedrijven over de rechten op een deel van de bleutooth technologie. Wi-Lan beweert hier patentrechten op te hebben waardoor de 19 bedrijven inbreuk hierop hebben gemaakt.
Nieuwe versies iOS 5 en Mac OS x aangekondigd

Apple heeft nieuwe besturingssystemen voor de mobiele telefoon. Dit is een verbetering voor de Iphone. De telefoon word hierdoor sneller en dit is fijner voor de klanten. Dit artikel past dus ook erg goed bij innovatie aangezien apple ook een erg innoverent bedrijf is en vaak met nieuwe dingen op de markt komt. Dit is een nieuw voorbeeld van een innovatief idee van apple.

Artikel business model

http://www.managementsite.nl/6511/financieel-management/innovatie-businessmodel.html

In dit artikel lees je dat bedrijven constant hun  business model moeten blijven verbeteren. Ook zie je hoe een business model is opgebouwd, alle verschillende bouwstenen en de uitleg bij de verschillende bouwstenen. Ik heb dit stukje gekozen doordat het goed laat zien waarom een business model nodig is en wat een bedrijf eraan heeft.

vrijdag 27 mei 2011

Pin-automaten zoeken?

Het zou toch handig zijn, wanneer je door een onbekende stad loopt en je hebt perse cash geld nodig, omdat je de kroeg in wilt. Wat is nou handiger dan via je mobiel het dichtstbijzijnde pin apparaat te kunnen vinden. Een nieuwe app die alleen ING momenteel nog aanbiedt. Misschien een reden om toch over te stappen van bank. Het is in ieder geval een mooie concrete innovatie.

Het artikel: De ING Wegwijzer

Masterclass Accounting

Deze week zijn we met een aantal accountancy naar een masterclass geweest, georganiseerd door de Rabobank. Hierin waren twee accountant managers bezig om op een ludieke manier hun kennis aan ons over te brengen.

Onze reactie's: Masterclass Accounting

Masterclass: Juridische blik

Vorige week zijn we met onze juridische afdeling naar een masterclass over recht in het bedrijfsleven geweest. Wilt u weten wat wij ervan vonden.

Klik dan op de link: Masterclass: Juridische blik

dinsdag 24 mei 2011

Filmpje top 20 trends

Dit filmpje geeft een top 20 neer van de trends van 2011. De top 20 is samengesteld door consumenten en trendhunters heeft ze bij elkaar in een filmpje geplaatst. Het filmpje geeft erg goed weer wat de trends zijn die consumenten voorspellen voor 2011. Ik vind dat dit daarom ook een erg goed filmpje is, omdat het de trends duidelijk maakt en omdat het door een breed publiek gekozen is. Ik verwacht ook dat de meeste trends wel kloppen voor zover 2011 al begonnen is.
Dit is de link: filmpje trends


deze toelichting  gaat over TNO dit is een product dat bestellingen van klanten via een blog automatisch doorgeeft aan accounts zodat zij snel de vraag kunnen beantwoorden en of eventueel kunnen reageren en helpen de klant snel te vrede te stellen. Het is in eerste instantie ontwikkeld voor de zorg sector maar is ook zeer bruikbaar in andere sectoren.  Het werkt via telecommunicatie en is zeer klantvriendelijk. Wat ook zeer handig is aan het product is dat je MKB-subsidies kunt ontvangen via de overheid omdat het product dermate klantvriendelijk is. Waardoor het ook weer aantrekkelijk is voor het bedrijf oom hier gebruik van te maken.  Iedereen is instaat gebruik te maken van TNO wanneer je een innoverende onderneming bent en voldoet aan de eisen.

Innovaties in de autobranche

De introductie van de elektrische auto's was afgelopen jaar al een zeer grote innovatie. Hierdoor wordt auto rijden veel milieuvriendelijker, wat ook terug komt bij bedrijven. Als zij bijvoorbeeld elektrische auto's aanschaffen dat valt dat namelijk onder maatschappelijk verantwoord ondernemen.

In dit artikel staat dat de elektrische auto's tegenwoordig zelfs zonder snoer te laden zijn. Deze ontwikkeling valt onder productontwikkeling.

Ook voor Hogeschool Utrecht is innovatie belangrijk. Hierbij is het aan te raden om rekening te houden met zaken als maatschappelijk verantwoord ondernemen, een businessplan, de financiering en de rechten.

Juridische kant van een website

Wanneer een onderneming zich wil gaan vestigen op het internet komen er niet even wat meer dingen bij kijken dan wanneer iemand een blog begint. Hoe zit het bijvoorbeeld met de algemene voorwaarden en het privacybeleid. TIG heeft onderzocht hoe dat allemaal is geregeld bij een aantal bekende website's zoals; Twitter, Facebook en Wehkamp. Wat zijn juridisch gezien de overeenkomsten en verschillen van deze website's. Tot slot hebben we voor de Hogeschool Utrecht een plan opgesteld om hun voorwaarden en privacybeleid te verbeteren.

Link: Juridische constricties

maandag 23 mei 2011

Concrete innovaties bij de Albert Heijn

De komende weken gaan we bij TIG flink nadenken over een innovatief idee voor de Hogeschool Utrecht. Om wat inspiratie op te doen ben ik eens gaan rondkijken bij allerlei andere bedrijven. Ik ben benieuwd met welke concrete innovaties bedrijven de laatste tijd zijn gekomen. Deze maand is supermarktketen Albert Heijn met een leuke innovatie op de proppen gekomen. Namelijk de Appie! Door te klikken op deze link kunt u de bijbehorende reclame zien. De Appie is een applicatie op je telefoon waarmee je boodschappenlijstjes kunt samenstellen. Ook kent de Appie zo´n 10.000 recepten en weet hij de weg in iedere Albert Heijn winkel. Ik ben benieuwd of deze App aan gaat slaan bij het grote publiek.
En natuurlijk gaan we voor Hogeschool Utrecht komen met net zo´n innovatief idee als de Appie!

donderdag 19 mei 2011

dit artikel gaat over dat er veel onrust is in de app wereld zo wil lodsys IOS-ontwikkelaars gewaarschuwdt dat zij licentie's moet gaan aanvragen op hun patenten van hun bedrijf. namelijk blijkt dat IOS een app gemaakt hadden die ergens iets weg had van de app's van lodsys vandaar dat zij hen al per direct voor de rechter dagen tenzij binnen 21 dagen een licentie aanmaken. opvallen is dat zij IOS aaklagen en niet apple , die in eerste instantie IOS toegestaan heeft deze app te platsen.

link:
https://docs.google.com/document/d/1JoJ_hPgqHWA3QxLiBpv5z_pWRUU4-s-OU7IjKps-HoE/edit?hl=en_GB#

Onderzoek gebruik social media horeca

ik persoonlijk als zijnde een horeca werknemer vind dit een zeer boeiend artikel omdat opvallend is dat 38% van alle horeca ondernemingen helemaal niks doen met sociale media. Iets wat  onverstandig is van de ondernemingen omdat ze zo een grote marketing bron mislopen.  Maar dat 38% van de horeca ondernemingen er geen gebruik van maken geeft ook aan dat 62% dit wel doet en wanneer je ziet dat daarvan 45% veel waarde hecht aan de sociale media is het wel opvallen dat dit een zeer spontaan ontstaande Trent is i.v.m. dat de sociale media nog niet zo heel lang bestaat en er al wel veel gebruik van wordt gemaakt. 

Langstudeerboete wel of niet juridisch haalbaar?

Het is de schrik voor elke langstudeerder, de langstudeerboete die staatssecretaris Halbe Zijlstra wil doorvoeren. Deze boete kost elke langstudeerder €3.000 extra. Maar is dit eigenlijk wel juridisch haalbaar? De staatssecretaris denkt nog steeds van wel, maar volgens het advocatenkantoor Stibbe is het wetsvoorstel onder meer gebrekkig gemotiveerd. Ook zou de maatregel inbreuk doen op het beginsel van rechtszekerheid en de toegankelijkheid van onderwijs. Tevens zou de voorgenomen boete een vorm van discriminatie zijn.

Wanneer zal er duidelijkheid ontstaan?
Bron/link: Metro artikel + Stibbe advies rapport

Hoe doe ik social media in 2011?

Trendwatchers zijn niet alleen bezig met het beoordelen van de trendgevoeligheid van bijvoorbeeld kleren. Lieke Lamb is bijvoorbeeld expert in het inschatten van toekomstig social media gedrag van ons. zij dat samen met haar man al meer dan 14 jaar onderzoek naar ons gedrag in virtual communities. volgens haar is dit de top van nieuwe trends:

1. Delen
2. Mobiel
3. Wie ben ik waar
4. Branche media
5. The crowd

Wil jij weten waarom dit de nieuwe trends worden en hoe jij hieraan kan meedoen? Klik dan op deze link:
trends in social media ano 2011

Kijk altijd naar de juridische eisen

Als je een website maakt en deze online zet, komen hierbij meteen een aantal juridische eisen bij kijken waaraan de website moet voldoen.

De website van Hogeschool Utrecht bijvoorbeeld, moet ook aan deze eisen voldoen.

Voor de bezoeker van de website moet het duidelijk zijn dat je je op de website van Hogeschool Utrecht bevindt. Ook moet het logo ergens staan.

Zodra er reclame wordt gemaakt op de website zal iedere bezoeker in één oogopslag moeten kunnen zien dat het om reclame gaat en niet om iets anders.

Als bezoekers van de website ergens de mogelijkheid hebben op te reageren op een tekst, is Hogeschool Utrecht verantwoordelijk voor deze reacties. Het auteursrecht speelt hierbij een enorm grote en belangrijke rol.

In het geval dat Hogeschool Utrecht studiemateriaal aanbiedt op de website, is zij verplicht aan de bezoeker duidelijk te maken welke regels hiervoor gelden in verband met transacties, leveringen en garanties.

Als daarnaast een bezoeker een account kan aanmaken waarbij persoonlijke gegevens worden ingevoerd, is Hogeschool Utrecht genoodzaakt te laten weten wat er met deze gegevens gebeurt.

Het volledige artikel kunt U hier lezen: Juridische eisen aan website

woensdag 18 mei 2011

Juridische beperkingen op het web

Tegenwoordig is zo ongeveer alles mogelijk met internet. Het is dus geen wonder dat veel bedrijven op zoek zijn naar hun mogelijkheden op het internet. Hogeschool Utrecht heeft, zoals bijna alle hogere scholen, een eigen website en veel internettoepassingen waar studenten, toekomstige studenten en het personeel van de HU gebruik van kunnen maken. Daarbij hebben het personeel en de studenten aan de HU ook een eigen account met email adres. Om te kunnen garanderen dat er niks mis gaat op het internet moet de HU zich houden aan een aantal juridische eisen. Deze eisen staan beschreven in dit artikel. Wanneer de HU, en ieder ander bedrijf of school, zich aan deze voorwaarden houdt kunnen de ontwikkelingen op het internet zich veilig voortzetten.

dinsdag 17 mei 2011

Toekomst scenario's

Deze week hebben we nagedacht over de mogelijke toekomstscenario's die voor de Hogeschool Utrecht van invloed kunnen zijn op hun business model.

De link:Toekomst scenario's

Trends en Ontwikkelingen

Om een goed idee te krijgen over het toekomstbeeld, is het erg handig om bepaalde trends te volgen. Want deze trends zullen het toekomstbeeld mogelijk veranderen. Dit kan betekenen dat de HU mogelijk haar businessmodel zou moeten veranderen. We hebben in het onderstaande document een aantal trends onderzocht.

de link: Trends en Ontwikkelingen

zaterdag 14 mei 2011

Masterclass: Trendwatching

Deze week zijn we met de hele TIG federatie naar een masterclass over Trendwatching geweest. Een masterclass met een hele goede spreker die zo zijn vrouwelijke trekjes had. Wilt u weten hoe onze medewerkers over de masterclass dachten. Lees dan dit document.

De link: Masterclass: Trendwatching

woensdag 11 mei 2011

Trends 2011 volgens 3 trendwatchers

Twitter bestaat nog geen 5 jaar, maar toch wordt het zeer veel gebruikt. Binnen een korte tijd is dit netwerk zeer snel gegroeid. 5 jaar geleden hadden we niet verwacht dat het netwerk zo groot zou gaan worden, sterker nog, de meeste mensen hadden nog niet eens van Twitter gehoord! Hierbij speelt de trend "het gebruik van social media" een belangrijke rol.

Als Hogeschool Utrecht haar goede naam en status wil behouden, zal het in moeten spelen op de grootschalige ontwikkelingen binnen de maatschappij, de trends. Door op deze trends in te spelen kan Hogeschool Utrecht zich onderscheiden van andere hogescholen en mogelijk uitgroeien tot een nog grotere hogeschool.

Richard Lamb, Tony Bosma en Adjiedj Bakas, allen trendwatchers, kijken vooruit naar de trends  van 2011 en benoemen de drie in hun ogen belangrijkste trends voor deze jaargang.

Wilt U de trends lezen? Klik dan op deze link:
Trends 2011 volgens 3 trendwatchers

Wat zijn dé trends voor 2011?!

Bij het bedenken van innovaties voor de Hogeschool Utrecht is het belangrijk hierbij ook de trends van dat moment in de gaten te houden. We kunnen bij TIG natuurlijk een manier bedenken om studenten meer met boeken en literatuur te laten werken, maar het is nu veel interessanter om te kijken naar de mogelijkheden die internet biedt voor een hogeschool. Vooral social media is een groeiende trend die leeft onder hbo studenten. Het zou dus veel leuker zijn om hier is mee te doen, dan met studieboeken.
Maar buiten social media zijn er op het moment natuurlijk veel meer trends. De bijgevoegde link leidt naar een leuk artikel over trends in 2011. De trendspotter die het artikel heeft geschreven, Edwin Lambregts, gaat op zoek naar ontwikkelingen op allerlei gebieden. Van de economie tot aan consumentenvoorkeuren en van sociale netwerken tot aan de status die bier in 2011 krijgt.
Druk op de link wanneer je benieuwd bent naar de trends voor 2011.
De trends voor 2011

dinsdag 10 mei 2011

Innoveren met het business model

Bij TIG zijn we op zoek naar innovaties voor de Hogeschool Utrecht. Om interessant te blijven voor klanten moeten bedrijven zich steeds blijven aanpassen, innoveren dus. Wanneer de HU aantrekkelijk wil blijven voor haar studenten zal de school ook regelmatig iets moeten veranderen, vernieuwen, innoveren. En dat is precies waar we naar op zoek gaan.
Wanneer je als bedrijf wil innoveren moet je beginnen met het invullen van het business model. Bij het uitwerken en invullen van dit model zal duidelijk worden waar ruimte is voor innovaties.
In het bijgevoegde filmpje wordt uitgelegd hoe business models werken en hoe zo’n business model kan leiden tot innovaties.  
Link naar het filmpje

Het gebruik van het Business model Canvas

Voor ondernemers kan het zeer nuttig zijn om zo nu en dan het Business model Canvas in te vullen. Hierdoor komt duidelijk naar voren waar de gevaren en kansen voor een ondernemer liggen. Je kunt bijvoorbeeld verschillende scenario's schetsen door een "key resource" weg te halen.

Hieronder een link naar een artikel over het gebruik van het Business model Canvas:
Business model Canvas

Innoveren van jou business model

Het filmpje geeft  aan hoe men tegenwoordig hun Business model moeten aanpassen aan de hedendaagse snel groeiende markten en wereld. Er wordt heel duidelijk aangegeven hoe je jouw business model kan innoveren en hoe je kan meegaan met de sociaal media en de snelheid waarop de wereld groeit. Media wordt tegenwoordig veel anders verspreid en dit filmpje geeft aan waarom en waar je op moet letten. Er wordt aan gegeven hoe je door uitgebreid invullen van het canvas model je verbluffende resultaten kan krijgen. Het filmpje is heel duidelijk en overtuigt je echt om het model te gaan gebruiken.

maandag 9 mei 2011

Canvas Model 2

Vorige week heeft u al de rechterkant van het canvas model gezien. Deze week hebben we bij TIG de linkerkant van het canvas model voor de Hogeschool Utrecht weten in te vullen.

Canvas Model 2

Opbrengsten en Kosten HU

Deze week zijn wij bij TIG  beziggeweest met het in berekenen van de kosten en opbrengsten van de Hogeschool Utrecht. In het document hieronder vindt u een uitgebreide uitleg over onze bevindingen.

Opbrengsten en Kosten HU

vrijdag 29 april 2011

Tien briljante online bedrijfsmodellen

We praten de laatste tijd veel over het innoveren van een businessmodel, oftewel een bedrijfsmodel. Vaak omdat het bedrijf de laatste jaren niet erg goed draait of omdat het gewoonweg verouderd is. Een verandering in het bedrijfsmodel doorvoeren vergt ontzettend veel tijd en inspanning binnen de organisatie en er is natuurlijk altijd het risico dat het nieuwe bedrijfsmodel ook niet werkt.

De ondernemers in deze slideshow hebben daar in ieder geval geen last van. Hun is het namelijk gelukt om met een geweldig idee de online markt te betreden en hebben zo heel veel geld binnengehaald. Een duidelijke tip van deze ondernemers: Hoezo innoveren, gewoon goed beginnen!

donderdag 28 april 2011

Reviews Masterclass "Onderzoek doen"

Deze donderdag zijn wij wederom weer met een groep mensen van TIG naar een masterclass geweest. Dit keer was het onderwerp “Onderzoek doen”. Hier deelden twee uitstekende sprekers hun ervaringen over onderzoek doen . In de link kunt u een aantal reviews van onze leden over deze masterclass vinden

Reviews masterclass: Onderzoek doen

dinsdag 26 april 2011

Innovatie Olympische spelen 2028

Voor het bedrijfsleven is het erg belangrijk dat het gaat samenwerken met de topsport, hier liggen namelijk kansen. De kennis die in de topsport wordt ontwikkeld, kan namelijk voor zeer veel consumenten worden gebruikt.

Zeker Nederland zou hiermee een kans kunnen benutten en zo een slag kunnen slaan op de markt. Wel is daarvoor samenwerking tussen sport, kennisinstellingen, onderwijs, bedrijfsleven en het onderwijs nodig.

Innovatie Olympisch Plan 2028

Winnaar citymarketing innovatie award

War child heeft een zeer innovatieve manier van marketing gebruikt namelijk door co-branding toe te passen. Dit betekend dat ze andere bedrijven hebben gemotiveerd om hun merk/naam te combineren aan die van war child om op deze manier zoveel mogelijke aanhang te creëren. En met groot succes! Zeker door per bedrijf hun product aan te bieden met een beroemd persoon om op deze manier heel veel  aanhang te krijgen. En dit ging goed iedereen raakte zeer gemotiveerd. Met dit marketings concept creëerde war child een win-win situatie die veel bedrijven en inwoners motiveerde geld en moete te stopen in dit project.
Hieronder staat de link:
Winnaar citymarketing innovatie award

Reviews masterclass: "Blogs"

Afgelopen donderdag zijn wij met een aantal werknemers van TIG naar een masterclass over “Blogs" geweest. Waarin drie personen vertelden over hun eigen blogs en hoe een blog tot een succes kon worden gemaakt. Hieronder zijn een antal reactie te lezen:

Reviews masterclass: Blogs

Canvas Model 1

Deze week zijn wij bij TIG voornamelijk beziggeweest met het in kaart brengen van de Hogeschool Utrecht. Hiervoor hebben wij het Canvas-model gebruikt. Tot nu toe hebben we het rechter gedeelte van het model weten in te vullen. via deze link is dit model te openen:

Canvas model 1

Wat motiveert ons?

In dit filmpje wordt een theorie uitgelegd over hoe er in het bedrijfsleven het beste kan worden omgegaan met het motiveren van de werknemers. Natuurlijk is deze theorie, waarin werknemers de totale vrijheid krijgen in hun werk, niet helemaal haalbaar. Je denkt natuurlijk; "Wat heeft dit met innovatie te maken?".

Innovatie betreft niet alleen het bedenken van nieuwe producten, maar ook over nieuwe manieren van werken en het uitvoeren van verschillende taken in een bedrijf.

"Wat is er dan zo bijzonder aan deze theorie?"
In deze theorie wordt er gekeken naar de functie van het belonen van de beter presterende werknemers. Wanneer je goed presteert krijg je veel, degene die slecht presteren krijgen weinig. Bij productietaken zoals het snijden van komkommers werkt dit heel goed. Werknemers krijgen meer betaald naarmate ze harder werken. Best logisch toch. Maar uit onderzoeken bleek dat wanneer er lastigere werkzaamheden moesten worden verricht, in het bedrijfsleven dus het topmanagement, dat bij een hogere beloning de resultaten slechter werden.

Dit is maar één van de vele theorieëen, maar om als bedrijf constant bezig te zijn met het innoveren van de onderneming, zijn dit soort onderzoeken uitermate interessant om het eens toe te passen op het eigen personeel.

Het filmpje:

woensdag 20 april 2011

Innovatie bij Youtube: 'alle video's worden omgezet naar WebM formaat'

YouTube is een groeiend bedrijf en het is voor hun ook erg belangrijk om te blijven innoveren. Innovatie zorgt voor verbetering en zoals u in dit artikel kunt lezen is Youtube hier ook naar op zoek. “Ondanks de complexe markt van videoformaten wil Youtube de gebruikers de beste ervaring leveren ongeacht op welk apparaat of via welke browser de website bezocht wordt” volgens James Zern topman bij YouTube.
In dit artikel ziet u dus dat YouTube een door google ontwikkeld video format gebruikt, zodat de video's overal beter bekeken kunnen worden. Uit de resultaten die uit het artikel blijken kunt u ook concluderen dat de innovatie zeker invloed heeft gehad.

Hieronder ziet u de link:
alle videos youtube in webm formaat

Innovatief idee: 'Quattrogiga'

'Pinetti heeft een nieuw aantekenboekje op de markt gezet. De Quattrogiga is een aantekenboekje met in zijn sluiting een usb-stick'. Ik vind dit idee innovatief, maar tegelijkertijd ook een beetje ouderwets. Het is namelijk gewoon een aantekenboekje waarin je met pen en papier aantekeningen kan maken. Maar omdat er aan het boekje een usb-stick bevestigd zit, is het gemakkelijk je aantekeningen snel uit te werken op de computer en op te slaan op je usb-stick. Aangezien we op deze blog onze ideëen voor Hogeschool Utrecht willen presenteren vind ik het idee van de Quattrogiga heel toepasselijk. Studenten maken namelijk vaak aantekeningen die ze later uitwerken op de pc.

Hieronder staat de link naar het artikel op nu.nl:
aantekenboekje heeft usb-stick in sluiting